Pulverimaalaus, eli toisin sanoen jauhemaalaus tai polttomaalaus, tarkoittaa maalaustekniikkaa, jossa aluksi jauhemaista pulverimaalia ruiskutetaan pinnoitettavaan kappaleeseen. Prosessin aikana hyödynnetään myös staattista sähköä, joka aiheuttaa pulverimaalin hiukkasten kiinnittymisen maalattavaan tuotteeseen. Pulverimaaleja valmistetaan erilaisiin käyttökohteisiin ja -tarpeisiin, joiden joukosta löytyy myös useita eri kiiltoasteita ja pintakuvioita, joiden joukosta voidaan valita maalattavaan tuotteeseen sopivimmat viimeistelyt.

Jauhemaali ruiskutetaan maalattavaan pintaan

Jauhemaalauksessa käytetään pulverimaaleja, jotka ruiskutetaan maalattavaan pintaan paineilman avulla. Ennen maalattavaan kappalaseen ruiskuttamista, värijauhe on varattu sähköstaattisesti, jotta se lopulta tarttuu erittäin helposti pinnoitettavaan tuotteeseen. Tämän jälkeen esine asetetaan uuniin kovettumaan, jolloin pulverimaalipinta sulaa, muodostaen kovan ja tasaisen pinnan. 

Menetelmä tarjoaa kiistattomia etuja

Suositun pulverimaalauksen tarjoamat edut koostuvat niin maalipinnan kiistattomasta kestävyydestä, kuin myös maalien ekologisuudesta sekä kustannustehokkaasta ja vastuullisesta valmistusprosessista. Liuotinvapaat maalit kun eivät synnytä ollenkaan VOC-päästöjä ja suurin osa ohiruiskutetuista maaleista pystytään keräämään talteen myöhempää käyttöä varten, pitäen hyöty-käyttösuhteen korkeana. Näin ollen pulverimaalausta käytetäänkin erittäin useilla eri teollisuuden aloilla hyvinkin erilaisten metallipintojen ja joskus jopa orgaanisesta materiaalista valmistettujen pintojen viimeistelyyn. 

Pulverimaalausta voidaan harjoittaa joko manuaalisesti käsin maalaten, joka on toki hieman harvinaisempi maalaustekniikka, tai automaattisesti. Automaattisessa maalauksessa tuotetta kuljetetaan läpi automaattimaalauslinjan, jossa tuotteet liikkuvat kuljettimien avulla läpi erilaisten pintakäsittely- ja kuumennusvaiheiden. Kiitos automatiikan sekä erittäin kestävän maalipinnan, joka pidentää omalta osaltaan tuotteen käyttöikää, pulverimaalauksesta onkin kehittynyt erittäin kustannustehokas maalausmenetelmä. 

Kestävä maalipinta syntyy mukailemalla tuotteen käyttövaatimuksia

Pulverimaalaus tarjoaakin näin ollen erittäin kustannustehokkaan maalausmenetelmän teollisuuden alojen erilaisiin tarpeisiin. Tekniikka soveltuukin lähes kaikkien metallipintojen maalaamiseen, niin valutuotteille, kuin myös moniulotteisille kappaleille. Joissakin tapauksissa pulverimaalausta voidaan hyödyntää myös puu-, muovi-, tai komposiittituotteiden maalauksessa, mutta niissä käyttö on jo harvinaisempaa kuin muilla pinnoilla. 

Oikein ja ammattitaidolla toteutettu jauhemaalipinta suojaa tuotetta niin mekaaniselta kuin myös kemialliselta kulutukselta. Mukaan lukien korroosion, kemikaalien, UV-säteiden sekä ilmaston aiheuttamat ulkoiset rasitteet. Samalla jauhemaalipinta on myös iskunkestävyydeltään täysin omaa luokkaansa. 

Tuotteelle soveltuva pulverimaali valitaan aina maalattavan tuotteen yksilöllisten ominaisuuksien sekä käyttötarpeiden mukaan — milloin vaaditaan enemmän iskunkestävyyttä, kemiallisia aineita hylkivää pintaa tai vaikkapa vaativissakin sääolosuhteissa hyvin pärjäävää maalipintaa. Joidenkin pulverimaalien ominaisuuksia voidaan täydentää myös maalaamalla päälle vielä toinen pulverimaalikerros, jonka osalta voidaan yhdistellä myös useamman eri maalin parhaita puolia, tuotteen kestävyyyden parantamiseen. Näin toimitaan usein myös moniulotteisten kappaleiden pintakäsittelyssä, jossa halutaan turvata mahdollisimman tasainen ja halkeilematon maalikerros koko tuotteen pintaan. 

Pulverimaalityyppejä

 • Epoksipulverimaali
  • Kestää kovaakin kulutusta. Käyttöä suositellaan, jos tuote vaatii erityistä kemikaalien ja liuotinten kestävyyttä. Omaa myös hyvän mekaanisen kulutuksen kestävyyden.
  • Käyttökohteet: putket, kalusteet ja lankatuotteet. 
 • Epoksi-polyesteripulverimaali
  • Erittäin kovaakin mekaanista kulutusta kestävä.
  • Käyttökohteet: kotitalouskoneet, hyllyt, sisävalaisimet sekä toimistokalusteet.
 • Sinkkijauhemaali
  • Erittäin hyvä kemiallinen kestävyys, joka suojaa hyvin myös korroosiolta.
 • Polyesterijauhemaali
  • Omaa erinomaisen säärasitusten kestävyyden.
  • Sopii hyvin erilaisiin maa- ja metsätalouden tarpeisiin, katu- ja puutarhakalusteiden, ulkovalaisimien sekä ikkuna- ja oviprofiilien pulverimaalaukseen.

Käytä maalaukseen ammattilaista 

Vaikka yllä mainittiinkin yleisimpiä pulverimaalityyppejä, ei oikean maalilaadun valinta ole aina ihan niin helppoa. Usein avuksi kaivataankin asiantuntevaa jauhemaalaamoa, joka osaa valita kokemuksensa pohjalta pinnoitettavalle tuotteelle sopivimman pulverimaalin tai niiden yhdistelmän. Maalattava pinta kun saattaa joskus tarvita useampaa kerrosta erilaisia maaleja tai muuten sen käyttökohteet vaativat erityistä huomioon ottamista, jotta pinnasta saadaan varmasti aikaa ja kulutusta kestävä. Usein tuleekin huomattavasti edullisemmaksi käyttää pulverimaalaukseen oikeaa ammattilaista, joka varmistaa, ettei kaunis maalipinta rakoile vielä vuosienkaan päästä. 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *