Pellettitakka ei ole ehkä monelle meistä vielä kovin tuttu lämmitysmuoto, ainakaan verrattuna esimerkiksi lämpöpumppuun tai puutakkaan. Pellettiä polttava takka tarjoaa kuitenkin erittäin ekologisen ja lämmityskustannuksiltaan huomattavasti edullisemman vaihtoehdon kodin tai mökin lämmitykseen. Näin ollen se tarjoaa etua varsinkin öljy- tai sähkölämmitteisen omakotitalon tai rivitalon omistajalle, sillä pellettitakan avulla kuukausittaiset lämmityskulut voidaan laskea parhaimmillaan jopa puoleen.

Kaunis hyötyhankinta

Pellettitakka on päästöiltään paljon pienempi, kuin perinteinen klapitakka.

Pellettitakat valmistetaan tänä päivänä, pitkäaikaisen suunnittelun tuloksena, kestävistä materiaaleista ja näyttävistä designeista. Näin ollen niistä onkin syntynyt yksi kodin kauneimmista sisustuksellisista yksityiskohdista, joka täydentää niin modernia, kuin myös maalaisromanttista tai perinteisempää sisustusta. Pellettitakka ei kuitenkaan ole ainoastaan kaunis sisustuselementti, vaan sen käyttö tarjoaa myös monia muita etuja.

Pienet päästöt ja puhtaampi sisäilma

Suomessa peräti kolmanneksi merkittävin hiukkaslähde on puun pienpoltto, jonka osalta eniten hiukkas- ja mustahiilipäästöjä syntyy puuklapien poltosta. Varsinkin kun niitä poltetaan vanhoissa puutakoissa ja kiukaissa. Puuklapien, sekä peräti oljen tai hakkeen polttoon verrattuna pelletin poltosta pääsee ilmaan vain hyvin pieniä huikkaspäätöstöjä. Tämä perustuu siihen, että pelletti on tasalaatuista sekä kuivaa, eikä tilavuuspainoltaan sisällä kuin alle 10% vettä. Parhaimmillaan kuitenkin lämmönvaihtimen, palamistavan ja suodattimien avulla pystytään päästöissä pääsemään käytännössä jopa pyöreään nollaan. 

Tasainen poltto takaa pellettitakan päästöttömyyden ja lämpötilan tasaisuuden

Päästöjen pieneen määrään vaikuttaa myös se, että pellettitakka polttaa pellettiä hyvin tasaisesti ja mahdollisimman pieniä määriä kerrallaan. Syöttö tapahtuu täysin automaattisesti termostaattiin yhteydessä olevan säätöruuvin avulla, joka joko lopettaa pelletin syötön tai lisää sitä, pitäen asetetun lämpötilan aina tasaisena. Näin ollen pellettitakka ei myöskään pilaa oman kodin sisäilmaa, vaan pitää sen sekä ympäristön entistä puhtaampana ja miellyttävämpänä.

Pelletti on edullinen biopolttoaine 

Pelletti on erittäin ekologinen biopolttoaine.

Pelletti on biopolttoaine, joka on suoraan sanoen halpaa – sen hinta on pysynyt tasaisesti viimeisen vuosikymmenen ajan noin 5 sentissä per kWh. Näin ollen pelletin hinta jää vain puoleen öljyn ja kolmannekseen sähkön markkinahinnoista. 

Ekologinen vaihtoehto

Edullisen hinnan lisäksi pelletti on erittäin ekologista, sillä se valmistetaan puuteollisuuden jätemateriaaleista, joita syntyy erilaisten puutuotteiden, kuten esimerkiksi uusiutuvien rakennusmateriaalien valmistuksessa. Pelletin valmistusta varten ei siis varta vasten kasvateta ja kaadeta puita, vaan metsät pysyvät pelletin osalta koskemattomina. Näin ollen pellettitakka ja sen käyttö ovatkin hyvin ympäristöystävällinen ja ekologinen valinta. 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *