Kattoremontin ajankohtaisuuden arviointi on usein hankalaa ja voi aiheuttaa myös hyvin paljon pään vaivaa. Kuitenkin jos kattorakenteissa on silmin nähden vaurioituneita osia, on tietenkin sanomattakin selvää, että jonkinnäköinen remontti on edessä ennen pitkää. Uusi ja ehjä katto kun varmistaa, ettei sadevesi tai ilmankosteus ylipäätään pääse talon muihin rakenteisiin aiheuttamaan yhä kasvavassa määrin uusia tuhojaan. Tällöin uuden katon remontoimisella voidaan välttää entistä suuremmat korjauskustannukset, joita kertyy nopeasti syvien rakennevaurioiden ansiosta.

Kun siis kattoremontti Turku tulee ajankohtaiseksi, kannattaa kodin katon uusiminen aloittaa mahdollisimman pian viivästyksettä, jotta lisävaurioilta pystytään välttymään. Mutta miten valitset Turusta parhaan kattoremonttien tekijän ja miksi? Lue siitä lisää alta!

Milloin remontti tulisi toteuttaa

Kun katto näyttää selkeästi Suomen säiden armoilla haalistuneelta ja kulahtaneelta, voi pelkkä pesu tarjota hyvän väliaikaisen ratkaisun. Myös uusittu maalipinta voi tehdä katollesi hyvää, varsinkin kun tavoitteena on pelkkä ulkonäöllisten seikkojen parantaminen. Ei kuitenkaan kannata tuudittautua siihen uskoon, että kulunut katto olisi pelkästään ulkonäöllisesti vaurioitunut, sillä sen sisällä voi piillä yhä rakennevaurioita. Näin ollen minkä tahansa toimenpiteen, kuten pelkän katon maalauksen yhteydessä, kannattaakin tutkia koko katon kunto kertaalleen erityisen tarkkaan.

Kattoremontti tulee yleisimmin kuitenkin aiheelliseksi silloin, kun vanhan katon tekninen käyttöikä umpeutuu ja ohessa on huomattu muitakin ongelmia, joita ei ole yksitellen enää järkevää korjauttaa. Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää, että yli 20 vuotta vanha katto tulisi uusia, vähintään uusien katteiden osalta. Muut mahdolliset vanhan katon ongelmat, kuten vuodot tai syvemmät vauriot, ovat luonnollisesti pakko myös korjata viipymättä. Jos taas katto on muuten hyväkuntoinen ja uusi, kannattanee pienemmät vuodot korjauttaa ilman koko katon uusimista.

Katon kuntotarkastus

Kattorakenteiden kuntokartoitus tarkoittaa tarkastusta, jonka avulla selvitetään mahdolliset kattoremontin tarpeet ja laajuudet. Kattavalla ja säännöllisellä kuntokartoituksella selvität esimerkiksi seuraavat asiat:

– Millainen katon ja alusrakenteiden nykyinen kunto on
– Riittääkö katon pintojen uusiminen vai tarvitaanko laajempaa remonttia ja mitkä osat katosta toimenpiteitä vaativat

Remontin laajuuden määrittely vaatii kuitenkin usein ammattilaisen osaamista. Samalla voidaan myös miettiä parhaat materiaalivalinnat, jotka takaavat omalta osaltaan onnistuneeseen kattoremontin. Remontin sisällön määrittelyyn vaikuttaa kuitenkin monet muutkin asiat, kuten vesikaton materiaalivalinta, tuuletuksen toimivuus, pohjarakenteiden uusimisen laajuus sekä sadevesijärjestelmien uusimisen tarve.

Lisäksi erilaiset määräysten asettamat ehdot ja rajoitukset tulee huomioida. Katon saneeraustyön laajuudesta riippuen voi tarvita joko toimenpide- tai rakennusluvan. Esimerkiksi kattomuodon muuttaminen edellyttää toimenpidelupaa. Toimenpidelupa antaa mahdollisuuden muuttaa talon julkisivua, käyttötarkoitusta ja väriä. Rakennuslupaa tarvitaan silloin kun taloa laajennetaan saneerauksen yhteydessä. Lupa-asioissa on paikkakunnallisia eroja, joten kannattaa tarkistaa rakennusvalvonnalta paikalliset määräykset.

Toteutus

Kattoremontti voidaan nykyään toteuttaa erittäin helposti, kunhan työhön osataan valita oikeat ammattilaiset.

Remontin aluksi päätetään käytettävät materiaalit, joiden saavuttua kohteeseen, voidaan kattotyöt vaikka samantien aloittaa. Itse remontointi taas aloitetaan purkamalla aluksi vanhat vesikatteet pois. Hyvä ammattilainen osaa myös huolehtia purkujätteen oikeaoppisesta käsittelystä, joka tulee toteuttaa hallitusti eristämällä niille oma purkualue. Näin ollen muu piha-alue voidaan pitää kattoremontin ajan normaalisti käytössä, pitäen se siistinä ja helpottaen turvallista liikkumista alueella purkutöiden aikana. Muista myös huomioida, että vanhan vesikatteen alle kätkeytyneistä rakenteista saattaakin kesken remontin paljastua yllätyksiä, joita ei silmämääräisessä kuntokartoituksessa ole millään pystynyt ennustamaan.

Vanhojen katteiden purkamisen jälkeen vanhan kattopohjan päälle asennetaan ruoteet, joihin aluskate voidaan helposti kiinnittää. Tämän aluskatteen tarkoitus on siis ohjata kosteus pois kiinteistön muista rakenteista. Jotta ilma pääsee kiertämään vapaasti aluskatteen molemmin puolin, asennetaan seuraavaksi tuuletusrimat. Näin ollen aluskate jää siis ruoteiden ja tuuletusrimojen väliseen tilaan. Tuuletusrimojen päälle taas asennetaan vielä omat ruoteet, helpottamaan uuden vesikatteen asennusta. Viimeistelynä otsalaudat asennetaan vielä räystäille, mikä omalta osaltaan myös sinetöi perinteisen kattoremontin valmistumisen.

Katon varsinainen katemateriaali asennetaan kattopohjan päälle, jonka jälkeen kiinnitetään listat räystäille, lappeiden reunoille ja harjalle. Lopuksi asennetaan myös tarvittavat piipunpellit ja -hatut, sadevesijärjestelmät sekä mahdolliset kattoturvatuotteet, joihin lukeutuu esimerkiksi lumiesteet, kattosillat sekä tikkaat. Kun remonttityöt ovat saatu kuntoon, on vielä tehtävä lopputarkastus, jonka jälkeen koko kattoremontti onkin sitten saatu jo valmiiksi.

Muista tarkastella katon kuntoa

Kun uusi katto on saatu remontoitua, tulisi katon kuntoa yhä tarkastella säännöllisesti. Nämä tarkastukset kannattaakin ottaa kodin tai muun kiinteistön työlistalle aina esimerkiksi lumien sulamisen jälkeen keväisin sekä syksyisin, kun lehdet ovat jo pudonneet puista. Katto kannattaa samassa yhteydessä, ja tarvittaessa muutenkin, siistiä sammaleista sekä harjata puhtaaksi puiden lehdistä ja muista mahdollisista roskista. Myös katteiden saumat ja liitokset sekä kourujen kunto kannattaa samalla tarkastaa ja siivota mahdollisista roskista. Katon kuormaa kannattaa myös tarkkailla erityisesti runsas lumisina talvina, jotta rakenteet eivät kuormitu liikaa. Uuden ja hyvin hoidetun kattorakenteen tekninen ikä ja elinkaari, kun kestävät parhaimmillaan vuosikymmeniä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *